Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2008

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Οι κάτοικοι των νησιών, γνωρίζουν καλύτερα από καθέναν άλλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ηλεκτροδότηση. Τα τοπικά εργοστάσια, όπου λειτουργούν, χρησιμοποιούν πετρέλαιο, που ως πάρεργο έχει μόλυνση, ακριβό κόστος και υποβάθμιση του χώρου που λειτουργούν. Τα πιο πάνω προβλήματα συνοδεύονται και από άλλα, όπως συχνές διακοπές ρεύματος.
Η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, δεν μπορεί φυσικά να θεωρείται λύση. Υπάρχει όμως κάτι καλύτερο;
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο: κάρβουνο κατά περίπου 40%, πετρέλαιο κατά 20%, φυσικό αέριο κατά 20%, πυρηνική ενέργεια κατά 10%, υδατοπτώσεις 7%, ανανεώσιμες πηγές (π.χ. αιολική, ηλιακή, γεωθερμία) το υπόλοιπο 3%. Από το παραπάνω ενεργειακό μείγμα φαίνεται ότι το 80% του προβλήματος της υπερθέρμανσης οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα. Αυτά δημιουργούν τις πολύ μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στη συνέχεια το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται, ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές, τις οποίες βιώνουμε όλοι. Μιας και η πυρηνική ενέργεια συνοδεύεται από πάμπολλους κινδύνους και υπάρχει και το άλυτο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων, μόνη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕ;
Στη νησιωτική Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες για εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Οι λιγότερο διαδομένες πηγές ενέργειας, είναι η ενέργεια από παλίρροιες και η ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα. Η έρευνα έχει προχωρήσει πάρα πολύ και ήδη σε αρκετές χώρες, χρησιμοποιούνται σχετικά συστήματα. Οι ελληνικές θάλασσες, είναι ιδανικό πεδίο εφαρμογής.
Οι πιο διαδεδομένες μορφές ΑΠΕ όμως, είναι η ηλιακή και η αιολική. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν μεγάλες άγονες εκτάσεις όπου μπορούν να εγκατασταθούν εκατοντάδες φωτοβολταϊκά στοιχεία και ανεμογεννήτριες. Τα συστήματα αυτά, σε συνδυασμό με όσα προαναφέραμε, μπορούν να εκμηδενίσουν σχεδόν την ανάγκη για χρήση ορυκτών καυσίμων.
Σε συνδυασμό δε με την ανακύκλωση, τη χρήση συσκευών και συστημάτων που δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια και τη διάδοση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μπορούν να αλλάξουν παντελώς το τοπίο.
ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Η χρήση ΑΠΕ θα απελευθερώσει τη χώρα από διάφορες πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις που έχουν σαν αφορμή την ενέργεια. Επίσης περιορίζει την κερδοσκοπία καθώς οι πολίτες και οι κοινότητές τους θα είναι σχεδόν αυτόνομες και θα ελέγχουν την κατανάλωση και το κόστος της. Το κόστος της χρήσης καυσίμων που μολύνουν, το πληρώνουν οι καταναλωτές (ακριβό πετρέλαιο, πρόστιμα στη χώρα για τους ρύπους – τα οποία πληρώνουν τελικά οι πολίτες κλπ). Ο προσανατολισμός της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, είναι η κατασκευή εργοστασίων λιθάνθρακα, πυρηνικά εργοστάσια, αύξηση της χρήσης ΙΧ και «επένδυση» σε αυτοκινητόδρομους, απαξίωση του σιδηροδρόμου, παρεμπόδιση των ποδηλατών και των πεζών. Γενικά ο προσανατολισμός τους διευκολύνει – συνειδητά – όσους θέλουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της τσέπης μας και κυρίως της ποιότητας ζωής μας και της υγείας των παιδιών μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, άμεσα τη διευκόλυνση, παροχή κινήτρων και χρηματοδότηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ αρχικά από Δήμους και Κοινότητες και στη συνέχεια από όλους τους πολίτες. Άμεση αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας. Μέτρα διευκόλυνσης για πεζούς και ποδηλάτες.