Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Η ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΠΛΗΤΤΕΙ (και)
ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ,
ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΕΙ
& ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Του Mohammed Es Sabiani
(Μέλος της Κ.Γ. των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας»
& Πρόεδρος της «Ένωσης Μεταναστών Πειραιά»)Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα των μεταναστών έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα. Η οικονομική ύφεση που πλήττει και τους Έλληνες, πλήττει όπως είναι φυσικό και τους μετανάστες. Η ανεργία, ειδικά μετά τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη σταδιακή απομάκρυνση των βιοτεχνιών από την περιοχή, έχει αυξηθεί. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες σήμερα, είναι αυτό της τακτοποίησης της άδειας παραμονής τους. Χιλιάδες μετανάστες είναι σήμερα παράνομοι, λόγω των διαδικασιών που ακολουθεί το Ελληνικό Κράτος.
Πολλοί από αυτούς, υπήρξαν για χρόνια νόμιμοι. Οι νομικές δυσκολίες όμως είναι πάρα πολλές. Απαιτούνται προϋποθέσεις που ακόμα και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να τηρήσουν. Πλήρη ένσημα για όλες τις εργάσιμες μέρες του χρόνου, σταθερή εργασία με σύμβαση, σταθερό εισόδημα πάνω από τα όρια της πλήρους απασχόλησης ανειδίκευτου εργάτη και άλλα πολλά». Σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της «μαύρης εργασίας».
Οι μετανάστες, προκειμένου να βρουν δουλειά, πέφτουν θύματα της εκμετάλλευσης κάποιων εργοδοτών. Αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, να υπογράφουν για περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουν και να κάνουν δουλειές επικίνδυνες για τις οποίες δεν πληρώνονται επιπλέον. Αποτέλεσμα είναι να μη δικαιούνται περίθαλψης ακόμα και όταν πάθουν εργατικό ατύχημα. Ζημιά υφίστανται και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χάνουν έτσι πολλά χρήματα. Κερδισμένοι μένουν μόνο κάποιοι εργοδότες που μεγαλώνουν το κέρδος τους.
Λύση είναι η ένταξη των μεταναστών στα Σωματεία των κλάδων τους. Τα περισσότερα Σωματεία ενθαρρύνουν την ένταξη των μεταναστών. Δυστυχώς όμως κάποια φέρνουν εμπόδια. Η μαζική συμμετοχή των μεταναστών στα Συνδικαλιστικά όργανα, θα βελτιώσει την κατάσταση για Έλληνες και Ξένους εργάτες. Γι’ αυτό πρέπει όλες οι Διοικήσεις Συνδικαλιστικών Φορέων να διευκολύνουν την ένταξη των μεταναστών και να ενθαρρύνουν και την εκλογή τους στα όργανα.
Η αλήθεια είναι ότι οι μετανάστες συμβάλουν τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία, ενώ μπορούν να δώσουν «ανάσα» και στο πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η ομαλή ένταξή τους στο εργασιακό περιβάλλον και στην κοινωνία, θα είναι ωφέλιμη για όλους μας. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούμε όλοι.