Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Αλαβάνος: «Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό»


ΑΠΕ Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2008
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών.

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας "διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο", επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει όλες τις "ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας" και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, "όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες" και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε "να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους".

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις "διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης" σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επόμενο διάστημα, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή "δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στους πραγματικούς κυρίους τους", με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή "για την καθεμία περίπτωση ξεχωριστά", ενώ ζήτησε τη παρουσία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις δίκες με τα μοναστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη για την αμφισβήτηση των τίτλων, που επικαλούνται.

"Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγίου Όρους και της μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην ελληνική δημοκρατία", παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

Χαρακτήρισε "μαφία" την ηγεσία του Βατοπεδίου και άλλων Μονών, διαχωρίζοντάς τους ωστόσο από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά όπως επεσήμανε "και η σιωπή είναι συνενοχή".

Το Αγιον Όρος "θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει, τουλάχιστον σε ορισμένες μονές, έδρα μαφίας, χώρος real estate και οίκος εμπορίου", τόνισε και πρόσθεσε: "Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό. Και μη μας απειλεί με ευρωπαϊκά δικαστήρια, θυμούμενος τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη".

Αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν το άβατο του Αγίου Όρους, ο κ. Αλαβάνος, τόνισε : "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγίου Όρους, όσον αφορά τις παρανομίες που έχουν γίνει. Αβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για μας".

Επανέλαβε δε το αίτημα για "διακριτούς ρόλους" και "δομικό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους" και ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου Αρχιεπισκόπου, δεν θα παραστεί στον αυριανό αγιασμό της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις των μοναστηριών.

Την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς "και πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ" για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Μπανιάς, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης μέλη του τοπικού συμβουλίου του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών από την Ξάνθη, την Κρήτη και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις μοναστηριών.

Ακολούθησε πορεία μέχρι τη χερσαία οριογραμμή του Αγίου Όρους. Εκεί, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανάρτησαν τα πανό τους στην περίφραξη και αποχώρησαν.ΑΝΤ1
Κυριακή 09:49, ανανέωση: Δευτέρα 09:32

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών του.

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας «διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο», επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει όλες τις «ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας» και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, «όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες» και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε «να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις «διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης» σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επόμενο διάστημα, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή «δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στους πραγματικούς κυρίους τους», με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή «για την καθεμία περίπτωση ξεχωριστά», ενώ ζητά τη παρουσία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις δίκες με τα μοναστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη για την αμφισβήτηση των τίτλων, που επικαλούνται.

«Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγίου Όρους και της μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην ελληνική δημοκρατία», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

Χαρακτήρισε «μαφία» την ηγεσία του Βατοπαιδίου και «άλλων μονών», διαχωρίζοντάς τους από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά τόνισε ότι «και η σιωπή είναι συνενοχή».

Το Άγιον Όρος «θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει, τουλάχιστον σε ορισμένες μονές, έδρα μαφίας, χώρος ρίαλ εστέιτ και οίκος εμπορίου», είπε και πρόσθεσε: «Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό. Και μη μας απειλεί με ευρωπαϊκά δικαστήρια, θυμούμενος τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ, διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη».

Αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν το άβατο του Αγίου Όρους, ο κ. Αλαβάνος, τόνισε : «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγίου Όρους, όσον αφορά τις παρανομίες που έχουν γίνει. Άβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για μας».

Επανέλαβε δε το αίτημα για «διακριτούς ρόλους» και «δομικό χωρισμό εκκλησίας - κράτους» και ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι «εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου αρχιεπισκόπου» δεν θα παραστεί τη Δευτέρα στον αγιασμό της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις των μοναστηριών.

Την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς «και πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ» για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Μπανιάς, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης μέλη του τοπικού συμβουλίου του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών από την Ξάνθη, την Κρήτη και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις μοναστηριών.

Ακολούθησε πορεία μέχρι τη χερσαία οριογραμμή του Αγίου Όρους. Εκεί, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανάρτησαν τα πανό τους στην περίφραξη και αποχώρησαν.