Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 11: Ενωτική και αξιόπιστη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 11: Ενωτική και αξιόπιστη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Να κάνουμε όλες και όλοι ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε όλοι μαζί δυο βήματα μπροστά!»
Αλέκος Λύτρας

Μετά από:
-το κείμενο κριτικής συντροφικής έκκλησης που απευθύναμε προς όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010,
-το κείμενο πρόσκλησης σε διάλογο για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές,
-τις διμερείς ή πολυμερείς διαβουλεύσεις τις οποίες με πρωτοβουλία μας προκαλέσαμε ή αυτές στις οποίες συμμετείχαμε μετά από πρωτοβουλίες άλλων συντρόφων ή συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ,
-τις ανοικτές συσκέψεις διαλόγου που οργανώσαμε με πρωτοβουλία μας σε αρκετές πόλεις και γειτονιές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές,
-την πανελλαδική συνάντηση που με επιτυχία έγινε στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη 2010,
-τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για άμεση σύγκληση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενθαρρυμένοι από τη μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου και από την ανθεκτικότητα και τη δημοφιλία των ενωτικών αυθεντικών μηνυμάτων, όπου και όταν αυτά δεν εμποδίζονται να εκδηλωθούν, ταυτόχρονα προβληματισμένοι για τις αναπαραγόμενες καθυστερήσεις, ατολμίες και περιχαρακώσεις που εγκλωβίζουν, αδρανοποιούν ή πολώνουν το διαθέσιμο πολύτιμο ανθρώπινο πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ,
Επιχειρούμε σήμερα, μια νέα δημόσια παρέμβαση-πρόσκληση με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στο επείγον αίτημα της νέας πολιτικής και οργανωτικής επανεκκίνησης του.
Θεωρώντας ότι αυτή την ώρα του συμπυκνωμένου ιστορικού και πολιτικού χρόνου, το κύριο και κρίσιμο ζήτημα δεν είναι οι αναλύσεις, αλλά είναι η σαφής διατύπωση της πολιτικής βούλησης όλων των πλευρών, των μελών και όλου του δυναμικού που πιστεύει στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η δεσμευτική συνέπεια σε αυτή, προτείνουμε καταρχάς συνοπτικά τα παρακάτω πέντε σημεία συστηματικής και γενικευμένης διαβούλευσης, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τα τέλη Γενάρη 2011. Τα σημεία αυτά αποτελούν ταυτόχρονα στοιχειώδεις δικές μας δεσμεύσεις, όλων όσων συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο-πρόσκληση:
1. Δεσμευόμαστε και υπερασπιζόμαστε δημόσια την ανάγκη επανεκκίνησης της πιο πρόσφορης διαδικασίας για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα συνεισφέρουμε σε αυτή, ως κοινή μας κεντρική πολιτική επιλογή. Κανένα χωριστικό εναλλακτικό σχέδιο – όπως αυτά που αναπτύχθηκαν στις πρόσφατες εκλογικές αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις κι όχι μόνο- δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση ότι εναρμονίζεται με την παραπάνω δέσμευση, για τον πολύ απλό λόγο ότι εξ αντικειμένου και πέρα από διακηρύξεις απαξιώνει το ενωτικό εγχείρημα που έχει γράψει ήδη ιστορία κι έχει ακόμα αγωνιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προσδοκίες. Δικαίωμα κάθε πολιτικής δύναμης είναι να αναθεωρεί τις επιλογές της, υποχρέωση της όμως είναι να αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη χωρίς τακτικισμούς..
2. Δεσμευόμαστε και γι’ αυτό διακηρύσσουμε δημόσια την ανάγκη ενθάρρυνσης της κοινής ενωτικής παρέμβασης, παρουσίας και συνεργασίας όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά μέτωπα και τη στήριξη των κοινωνικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων, ως αναγκαία προϋπόθεση κοινής δράσης και δημόσιας αγωνιστικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ,ιδίως τώρα, σε αυτό το κοινά αναζητούμενο διάστημα μετάβασης προς μια νέα πολιτική συνεννόηση. Την απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης της 15ης Μαρτίου καθώς και τις άλλες βασικές αποφάσεις, παρά την προφανή ανάγκη επικαιροποίησης τους ή ακόμα και αναθεώρησης τους, τίποτα δεν μας εμποδίζει να τις αποδεχθούμε ως μια επαρκή βάση πολιτικής ενότητας γι’ αυτό το μεταβατικό διάστημα.
3. Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα ότι επίσης θα διαβουλευτούμε άμεσα για να βρούμε τρόπους, σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, ώστε η κοινοβουλευτική ομάδα να αναβαθμίσει τον πολιτικό της ρόλο ως κοινή ενωτική θεσμική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ.
4. Δεσμευόμαστε επίσης ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα (τέλη Γενάρη 2011) θα καταθέσουμε δημόσια όλες οι συνιστώσες, αλλά και όσοι ανένταχτοι ή τοπικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες επιθυμούν, τις προτάσεις μας για το νέο πλαίσιο πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, προτάσεις για το νέο κοινό πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο και με πρόγραμμα δράσης με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον εξαμήνου.
5.Δεσμευόμαστε τέλος ότι συμφωνούμε από τώρα πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα συγκληθεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με υποχρέωση:
α. Την επίσημη καταγραφή των προτάσεων για τα επίδικα ζητήματα πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης, με τήρηση πρακτικών και κοινοποίηση τους σε όλα τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την οργάνωση ευρύτατου ανοικτού διαλόγου, ο οποίος θα ήταν χρήσιμο να γίνει με άλλες μορφές και στο ενδιάμεσο διάστημα πριν τα τέλη Γενάρη.
β. Τη σύγκληση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι δυνατόν ακόμη και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2011, με σαφώς αξιόπιστη σύνθεση δημοκρατικά νομιμοποιημένη και με ουσιαστική συμμετοχή των δυνάμεων και των μελών που θα πάρουν μέρος στις διαδικασίες της προετοιμασίας της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την έκκληση-πρόσκληση δεν την απευθύνουμε μόνο στις συνιστώσες. Την απευθύνουμε σε όλες και όλους που θέλουν να είναι μέλη και να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ. Λείπουν προφανώς από αυτή, οι πιο εξειδικευμένες αναγκαίες προτάσεις. Αυτό όμως είναι υπόθεση όλων μας.


Συντροφικά, Αθανασίου Κώστας, Ρόζα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Γιαννόπουλος Τάκης, Ξεκίνημα, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσας Θοδωρής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοσμάς Πάνος, Κόκκινο, μέλος της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Μουλόπουλος Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μπανιάς Γιάννης, ΑΚΟΑ, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Πανταζίδης Τάσος, Οικοσοσιαλιστές μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ρήγος Άλκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Σπαθής Μάκης, ανένταχτος, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Χριστοδουλοπούλου Τασία, ανένταχτη, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ