Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ

Από σήμερα, ο τόπος μας, η Αριστερά, οι προοδευτικοί αγωνιστές του Λαού μας, όλοι μας, είμαστε πολύ φτωχότεροι. Ο Γιάννης Μπανιάς, πρωτοπόρος αγωνιστής, συνειδητός και σταθερός εργάτης της κοινής δράσης της Αριστεράς, έφυγε. Μετά από μια ζωή γεμάτη αγώνες, δεν θα μπορούσε να έρθει αλλιώς και η στιγμή του θανάτου του. Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο χθες το βράδυ στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Το πρόσωπό του, η συγκρότησή του ως ανθρώπου και ως προσωπικότητας, δεν άφηνε κανέναν αδιάφορο. Προσηνής, καταδεκτικός, ανεκτικός
Γεννημένος το 1939 στους μελισσουργούς Άρτας, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Γκρατς της Αυστρίας όπου πρωτοσυνδικαλίστηκε και έγινε μέλος του ΚΚ Αυστρίας. Υπήρξε Γραμματέας στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Το 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1969 εξορίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση, στο Παρθένι της Λέρου. Μετά την πτώση της Χούντας, εντάσσεται στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών. Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού και το 1987 αναλαμβάνει την ηγεσία του ΚΚΕ εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά. Ακολούθως παρέμεινε ηγετικό στέλεχος στην Α.Κ.Ο.Α. Διαχώρισε τη θέση του στην ίδρυση του ενιαίου «Συνασπισμού» (τον οποίο ίδρυσαν ΚΚΕ, ΕΑΡ και άλλοι) αλλά και στην κυβερνητική συνεργασία Συνασπισμού και Ν.Δ. και της «Οικουμενικής» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμού. Υπήρξε πρωτεργάτης του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς» και της ίδρυσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το 2007 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι και την ημέρα που εισήχθη στον Ευαγγελισμό, αγωνιζόταν για την ιδέα της συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΑΣΑ και την ΑΚΟΑ.
Το κενό που αφήνει είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Η αναφορά αυτή δεν είναι φιλοφρόνηση προς τον Μεγάλο απόντα. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Η συνεπής του στάση εδώ και δεκαετίες, τον ανέδειξε σε εμβληματική προσωπικότητα σύνθεσης ιδεών και δράσεων. Αυτή η προσωπικότητα θα μας λείψει πολύ περισσότερο στις μέρες μας που πολλά κρίνονται για το μέλλον μας.

29 Μαρτίου 2012.
Η Εκτελεστική Επιτροπή των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας.Δήλωση του Γραμματέα της Ε.Ε. των Οικοσιαλιστών Ελλάδας για το θάνατο του συντρόφου Γιάννη Μπανιά.
Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Μπανιά, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Είμαστε όλοι μας φτωχότεροι. Αν και τον γνώριζα μόλις τα τελευταία έξι χρόνια, ήταν μια προσωπικότητα που με επηρέασε πολύ βαθιά. Καταπληκτικός άνθρωπος, συνεπής αγωνιστής, αταλάντευτος κομμουνιστής, μας λείπει πολύ περισσότερο στις μέρες μας που η ενότητα είναι το ζητούμενο. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που καθόμουν στο ίδιο τραπέζι μαζί του, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΑΣΑ. πολύ υπερήφανος που συνεργαστήκαμε. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη στήριξή του και τη συμπαράστασή του. Οι κουβέντες μας, οι παραινέσεις του και η εμπειρία που μας μετέφερε, μα πάνω απ’όλα το προσωπικό του παράδειγμα, θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή μου. Ελπίζω τα δάκρυά μας να ακολουθηθούν από μια προσπάθεια να του μοιάσουμε έστω και λίγο, προσωπικά και πολιτικά.
Αντίο Γιάννη.
Τάσος Πανταζίδης.