Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΚΛΟΠΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Ανεγκέφαλο το 'κούρεμα' των κυπριακών καταθέσεων»....

«Από εδώ και πέρα σε κάθε κρίση, όπου κι αν ξεσπάσει, ο φόβος των καταθετών θα είναι μέρος της εξίσωσης, με απρόβλεπτες συνέπειες», συμπεραίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Όπως λέει, «το Eurogroup εξασφάλισε, με τις ανιστόρητες και ανεγκέφαλες αποφάσεις του, ότι στο μέλλον κάθε κρίση θα είναι συγχρόνως και ένα δράμα».Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και συμπεραίνει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδεικνύουν το αδιέξοδο μιας αποσπασματικής, όπως τη χαρακτηρίζει, ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, ακόμα και αυτών που είναι κάτω από 100 χιλ. €, έρχεται και σε αντίθεση με τις αποφάσεις να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και να καθιερωθεί μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων», προσθέτει ο Ευ.Τσακαλώτος και καταλήγει:

«Φθάνουμε όλο και πιο κοντά σε μια αποφασιστική στιγμή όπου είτε ολόκληρος ο Νότος θα επιβάλλει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση, ή η ευρωζώνη δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις και την οργή των λαών».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=351281

Χ. Πισσαρίδης: Χειρότερες επιπτώσεις αν δεν ψηφιστεί το "κούρεμα".....

Πολύ χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις, «αν δεν ψηφιστεί το τέλος επί των καταθέσεων», όπως αποκάλεσε την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων και η οικονομία θα καταρρεύσει, δηλώνει ο νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος μέχρι πριν λίγες μέρες απέκλειε κατηγορηματικά το «κούρεμα», εξέφρασε την άποψη ότι το μνημόνιο όσο οδυνηρό και να είναι, είναι η μόνη ελπίδα να σωθεί η κυπριακή οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που μας αναγκάζει το Eurogroup να κάνουμε είναι πρωτοφανές» και παραδέχεται ότι θα υπάρξει εκροή ξένων καταθέσεων.

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Νομπελίστας δήλωσε «Κακά τα ψέματα. Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα. Οι χρεοκοπίες θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα, γιατί οι τράπεζες τους δεν θα ξανανοίξουν».

Αυτό, θεωρεί, «θα γίνει τώρα, σε 2-3 μέρες, όχι κάποια αόριστη μέρα στο μέλλον. Η οικονομία μας θα καταρρεύσει».

Ερωτηθείς αν δεν θα είναι εξίσου καταστροφικό το κούρεμα για τους μικροκαταθέτες, αλλά και το ενδεχόμενο μεγάλης εκροής ξένων καταθέσεων από την Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, καθώς πολλοί θα φοβηθούν. «Οι ξένες καταθέσεις πρόσφεραν πολλά, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτές», είπε, προσθέτοντας ότι αν τις χάσουμε οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η πτώχευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των Κυπρίων, των μικροεπιχειρήσεων.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1753026


Π. Λαφαζάνης: Η Κύπρος ωθείται σε οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο....

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο, σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο, μετά την απόφαση του Eurogroup, εκφράζει με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφανάνης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στο νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει στη δήλωσή του ότι «η κατάπτυστη και νεοαποικιακή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία ελήφθη με την πολιτικά εγκληματική συμφωνία των κυβερνήσεων Α.Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, αν εφαρμοσθεί, θα εξωθήσει την Κύπρο στον οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο, θα έχει οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να συντείνει με την πάροδο του χρόνου και σε πολύ επώδυνες εθνικές εξελίξεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπροσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί την κυβέρνηση του Α.Σαμαρά υπεύθυνη για την κλιμακούμενη οικονομική και κοινωνική λεηλασία της χώρας μας, «δεν έχει κανένα δικαίωμα να πάρει «στο λαιμό της» και την Κύπρο, επιμένοντας στην εγκληματική απόφαση του Eurogroup, που ενταφιάζει την Κύπρο».

Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζει ο κ. Λαφαζάνης, «η κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να φύγει με τους αγώνες και τη ψήφο του ελληνικού λαού» και προσθέτει ότι η απόφαση - λαιμητόμος του Eurogroup δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει από την Κυπριακή Βουλή».

Καλεί επίσης τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό «αυτήν την ιστορική ώρα να απαντήσουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στους άθλιους εκβιασμούς και τις βρώμικες πιέσεις και με τις μεγάλες ενωτικές κινητοποιήσεις τους να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του Eurogroup, που καταδικάζουν και υποθηκεύουν το μέλλον της Κύπρου και συνθλίβουν περαιτέρω την Ελλάδα».

Για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχει μονόδρομος. Για την Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση, επιλογή και πορεία, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Λαφαζάνης.

http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=30672
17/3/13


Ν. Αναστασιάδης: Η στάση της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου δεν ήταν αρνητική.....

«Όχι» απάντησε κατηγορηματικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Ελλάδα τήρησε αρνητική, για την Κύπρο, στάση στο Eurogroup, όπως είχε μεταδώσει τηλεοπτικό κανάλι επικαλούμενο πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο.

Εξάλλου, η συνάντηση του Προέδρου με τον γγ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Κατσουρίδη, διήρκεσε 25 λεπτά.

Εξερχόμενος ο κ. Κυπριανού περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση ζητήθηκε από το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού φέρεται να επέδωσε στον κ. Αναστασιάδη εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης , μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264701
18/3/13